Afvalverwerking binnen je bedrijf: zo pak je het aan!

Wanneer je een bedrijf hebt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede aanpak van bedrijfsafval. Dit is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om te bepalen hoe je dit het beste aan kunt pakken. In dit blog bespreken we een aantal stappen die je kunt nemen om het bedrijfsafval binnen je bedrijf optimaal te verwerken.

Wat voor soort bedrijfsafval heb je?

1. Het eerste wat je doen, is bepalen welk soort bedrijfsafval je hebt. Dit kan bijvoorbeeld papier- en kartonafval, plastic afval, elektrische apparaten, batterijen, olie, verf of metalen zijn.

Verwerking

2. Vervolgens kun je bepalen welke manier van verwerken van het afval het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van het soort afval dat je hebt. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld hergebruikt worden, terwijl andere materialen gerecycled moeten worden.

Aan de slag

3. Nadat je hebt bepaald welke manier van verwerking het meest geschikt is, kun je de verschillende stappen gaan uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld het scheiden van het afval, het verzamelen ervan, het verpakken ervan en het vervoeren ernaar toe.

4. Het is slim om containers te hebben waarin je het afval kwijt kan. Je wilt hier als bedrijf natuurlijk niet teveel mee bezig zijn, daarom is het slim om afval op te laten halen door een externe partij. Het ophalen van bedrijfsafval kan je gemakkelijk uitbesteden.

Handige tips

Zorg ervoor dat je afval scheidt

Een eerste belangrijke stap is om je afval te scheiden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld restjes productie moet scheiden van verpakkingsmateriaal. Op deze manier kan het afval eenvoudiger hergebruikt of gerecycled worden. Het scheiden van het afval maakt het verwerken ervan een stuk eenvoudiger en goedkoper. Als je afval scheidt, zorg je ervoor dat het gemakkelijker is om het op te ruimen en te hergebruiken. Het scheiden van afval maakt het ook makkelijker om recycling uit te voeren. 

Informeer je medewerkers

Een belangrijke stap in het verminderen van afval is het informeren van je medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen weet wat er wel en niet als afval beschouwd wordt. Op deze manier kan iedereen eenvoudiger bijdragen aan het verminderen van afval. 

Waarom een schone werkplek belangrijk is

Naast grof afval heb je natuurlijk ook te maken van microafval. Dit is afval zoals etensverpakkingen of andere dingen die je op kantoor gebruikt. Om goed te functioneren is het belangrijk om een schone werkplek te hebben. Een schone werkplek is belangrijk voor een aantal redenen. Ten eerste zorgt het ervoor dat alles netjes en opgeruimd is, waardoor je minder kans hebt op rommel en chaos. Ten tweede zorgt het ervoor dat je werkomgeving schoon en hygiënisch is, wat belangrijk is voor je gezondheid.